![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý 06.06.2023 |
![]()
![]() |
![]() Víno a jídlo [ Víno ]Víno a jídlo
Chuť vína vynikne, je-li dobře sladěna s chutí podávaného jídla. K tomu je zapotřebí dodržovat určité zásady tak, aby vznikla určitá harmonie jídla a vína. Harmonie má být barevná - světlá jídla /rybí, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry/ se doprovázejí bílými víny v individuálním výběru podle úpravy jídla a naopak tmavá masa a tmavé omáčky víny červenými. Harmonie má být v aromatických látkách - k intenzívně aromatickému jídlu nemůžeme dát zcela neutrální víno, které by se vedle takového jídla ztratilo. Ale nesmí se aróma jídla a vína svou výrazností příliš tříštit, obojí má plynout v souznění. Harmonie se má dosáhnout v chuti tak, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovaly. Zásada stupňovaného prožitku volbou pořadí- ani pokrmy a vína k nim podávaná by neměly následovat po sobě jak nás napadne. Jídla se seřazují od lehkých předkrmů přes polévky k lehkým masům a pak následují těžší úpravy jídel, sýry a dezert. Právě tak musí být seřazena i vína - bílá, růžová, červená podle barvy. Mladá, nezralá, s lahvovou zralostí, archivní - podle stáří. Suchá, polosladká a sladká podle zbytkového cukru. Nižší jakosti, střední a nakonec význačné jakosti Ještě jednou některé nejdůležitější zásady stručně a přehledně: k bílým masům - bílá vína k pokrmům chuťově výrazným, kořeněným a tučným - extraktivní bílá a červená vína k tmavým masům - červená vína k moučníkům - sladká, dezertní a šumivá vína - víno nikdy nepijeme na lačný žaludek - L. Semerád UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz Typ záznamu: Víno AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.02.2005 v 09:43 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|