PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Neděle 20.07.2025
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Perníková chaloupka patřila řezbářům

V Rábech pod Kunětickou horou se na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

Právě před pěti lety, 17. listopadu 2017 byl založen spolek, které provozuje Perníkové království v bývalém loveckém zámečku v Rábech pod Kunětickou horou u Pardubic. Nejen při této příležitosti, ale také i jako akci na závěr sezony se tu ve čtvrtek na státní svátek konalo předvánoční Kuňkání pod Kuňkou.

"Máme tu asi deset řezbářů motorovou pilou, přijeli dlátoví řezbáři, kteří vyřezávají figurky, je tu veselo," zvala hlavní duše perníkového království Luděk Šorm, ale hned připomněl, že sezona touto akcí nekončí.

"Z ekonomických důvodů, protože energie trápí i nás, jsme omezili víkendový provoz. Ten bude až o vánočních prázdninách. Ale v prosinci tu bude řada zájezdů zejména pro školy a školky," vysvětlil s tím, že prohlídka zámečku není prohlídkou muzea perníku.

"Celé to je zážitkový program. Všichni návštěvníci jsou i účinkující, jsou to Jeníčci a Mařenky, jak kdo má chuť si dělat srandu," vysvětlil Šorm. Ještě předtím, než návštěvníci vstoupili do perníkového království, mohli venku obdivovat mistry řezbáře. A sledovat, jak dokonalé sochy pod jejich rukama rostou a ožívají.

"Mám i klasickou motorovou pilu, ale tu používám jen na první řezy. Pak už mám lišty, které jsou špičaté. Vepředu to má pár milimetrů, aby člověk byl schopný dělat detaily. Úplně největší detaily se dělají bruskami," prozradil Radek Smejkal, mistr světa v řezání soch. Původně vyučený strojař ale celý život vede taneční školu v nedalekých Pardubicích.

"K sochařině jsem se dostal asi před patnácti lety, když už mě nebavilo, že člověk někoho dva tři roky učí a on mu přijde po víkendu říct, že končí. Potřeboval jsem dělat něco, co zůstane," dodal.

Ježibaba nemůže chybět

Samozřejmě v Perníkové chaloupce nemůže chybět ježibaba. Té zdejší propůjčuje už řadu let podobu Aleš Vostřez, mistr perníkář. A nejen to, o perníku umí i krásně vyprávět.

"Na Vánoce se nedělá speciální perníkové těsto, ale používají se speciální vánoční motivy forem," prozradil. Ty jeho mu většinou vyřezává Oldřich Kvapil z Hořic v Podkrkonoší. Ale umí si vyrobit i vlastní formu.

"Musíte na to mít kvalitně vyschlé dřevo. Používá se většinou tvrdé ovocné dřevo. Hrušeň, třešeň, švestka, aby forma vydržela," dodal. A co je potřeba na vlastní perník?

"Stačí med a hladká mouka. Asi třetina medu, dvě třetiny mouky. Čím je jí více, tím perník drží lépe tvar. Žádná kypřidla. Perník je to dost tvrdý. Dřív se strouhal a používal například jako zahušťování do omáček. Dnes je to spíš dekorační záležitost," dodal Aleš Vostřez.

Ludmila Žlábková
Právo, 18. 11. 2022, s. 8

Právo 18. 11. 2022 s. 8

DALŠÍ INFORMACE: Perníková chaloupka
Zveřejněno 18.11.2022
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA