PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Úterý 19.08.2025
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Svatomartinská vinařská tradice

Právě dnes je svátek sv. Martina
Otevírání láhví nového "Svatomartinského" vína je každoročně stanoveno na 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut a navazuje na starou vinařskou tradici, která říká, že mladým vínem si může vinař ve sklepě přiťuknout poprvé na sv. Martina. Pro lidi zaměstnané ve vinařství znamenal tento svátek den, kdy se hradil nájem, kdy vypršely pracovní smlouvy pro sezónní dělníky a učně a kdy se vinař vyrovnával se sběrači. V tento den vinaři nabízeli plody své sklizně a tradičně také ochutnávku mladého vína: ta se nazývala martinská, zatímco lahvování mladého vína zase martinování. Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patřila dobře vykrmená upečená "Martinská husa". Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta prvá praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily. Každopádně husa patřila k hlavním pokrmům tohoto dne. Rozdělování jejího masa mělo určené pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.
Tento slavnostní zážitek si nyní může dopřát každý milovník vína doma nebo v restauracích či vinotékách po celé republice. Cílem celé akce je, aby se "Svatomartinské" stalo v naší republice podobným fenoménem, jako francouzské "Beaujolais Nouveau", a ukázalo umění moravských vinařů.
Značka "Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od této doby se pod touto značkou prodává mladé víno především odrůdy Modrý Portugal. Od letošního roku je pro získání oprávnění používat tuto značku nutné splnit podmínky stanovené Vinařským fondem. Před uvedením na trh bude každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, pak bude vinař moci využívat společnou grafickou známku Svatomartinského.
Pod touto značkou se budou prodávat vína bílá, růžová i červená. Bílé víno musí být suché, příjemné, vyrovnané, svěží a ovocité a může být vyrobeno z odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené ranné nebo jejich cuvée. Růžové víno a červené víno může být z odrůd Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké nebo jejich cuvée. Růžové musí být suché, příjemné, dobře pitelné a ovocité a červené zas hladké a sametové víno s odbouranou kyselinou, vyrobené případně karbonickou macerací.

Dušan Macháček

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Praha
Zveřejněno 11.11.2005 v 10:08 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA