PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Čtvrtek 18.04.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní památka Pod Drdolem [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památka Pod Drdolem je tvořena úzkým pásem louky a lesa v délce asi 125 m, orientovaným ve směru východ-západ. Leží v nadmořské výšce 435-440 m po pravé straně cesty na vrch Drdol (kóta 540 m) ve Vizovických vrších, asi 4 km jihovýchodně od centra obce Želechovice nad Dřevnicí. Katastrální území Želechovice n. Dřevnicí. Vyhlášeno v roce 1972, celková výměra 0,40 ha.
Motiv ochrany: Bohatá populace silně ohroženého vstavače bledého (Orchis pallens), který se v okolí Zlína vyskytuje jen na několika lokalitách. PP Pod Drdolem je jeho nejbohatším nalezištěm, kde se v poslední době rozšířil jak do části obhospodařované louky na severní straně lokality, tak i do přilehlého okraje lesa na jižní straně. Proto bylo v roce 1994 chráněné území rozšířeno na současnou výměru.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je tvořen paleogenními horninami vsetínských vrstev (eocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše s převahou vápnitých jílovců nad drobovými glaukonitickými pískovci. Půdním typem je kyselá kambizem, ojediněle pseudoglejová kambizem.

Botanika: Z dalších zvláště chráněných druhů rostlin zde ojediněle roste vstavač mužský znamenaný (Orchis mascula subsp. signifera) a nalezen byl i vemeníček zelený (Coeloglossum viride), považovaný za kriticky ohrožený. V lesní části území se vyskytuje poměrně hojně lilie zlatohlavá (Lilium martagon), zařazená mezi ohrožené druhy květeny ČR a lýkovec jedovatý (Daphne mezereum).

Floristická skladba v lesní části území je charakterizována druhy světlých listnatých lesů blízkých karpatské dubohabřině, v nichž se uplatňuje především jarní aspekt. Z dřevin je zastoupen zejména dub zimní (Quercus petraea) a buk lesní (Fagus sylvatica), dále lípa srdčitá (Tilia cordata), javor babyka (Acer campestre), javor klen (Acer pseudoplatanus), habr obecný (Carpinus betulus) a třešeň ptačí (Cerasus avium). Z bylin je to např. sasanka hajní (Anemone nemorosa), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera), svízel vonný (Galium odoratum), orsej jarní (Ficaria verna), hrachor jarní (Lathyrus vernus), pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium), vraní oko čtyřlisté (Paris quadrifolia), árón východní (Arum cylindraceum) aj.

V luční části se nacházejí druhy polokulturních a kulturních luk a pastvin, jako je zběhovec plazivý (Ajuga reptans), řebříček obecný (Achillea millefolium), kyseláč luční (Acetosa pratensis), svízel syřišťový (Galium verum), kopretina bílá (Leucanthemum vulgare), chrpina luční (Jacea pratensis), světlík lékařský (Euphrasia rostkoviana), cizopasná záraza (Orobachne sp.), z trav psárka luční (Alopecurus pratensis), tomka vonná (Anthoxanthum odoratum), ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatium), kostřavice větevnatá (Bromopsis ramosa), srha laločnatá (Dactylis glomerata), jílek vytrvalý (Lolium perenne), lipnice obecná (Poa trivialis), lipnice luční (Poa pratensis) a další.

Zoologie: Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud prováděn. Území je refugiem četných druhů hmyzu, zejména motýlů. Byli zde pozorováni např. babočka bílé C (Polygonia c-album), babočka bodláková (Vanessa cardui), perleťovec stříbropásek (Argynnis paphia), ohniváček celíkový (Heodes virgaureae), okáč pýrový (Pararge aegeria), vzácnější ostruháček jilmový (Satyrium w-album), žluťásek řešetlákový (Gonepteryx rhamni) aj.

Lesnictví: Menší část rezervace se nachází na okraji listnatého lesa s převahou dubu zimního (Quercus petraea) a buku lesního (Fagus sylvatica), který je svou skladbou blízký karpatské dubohabřině.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Péče o chráněné území spočívá především v pravidelném kosení lučního porostu a odstraňování náletových dřevin. Hranice rezervace jsou na louce vyznačeny tyčovým značením, aby nedocházelo k poškozování porostů těžkou zemědělskou technikou ze sousední intenzívně obhospodařované louky. Území je také nepříznivě ovlivňováno expanzí kulturních druhů trav.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 07.02.2003 v 08:00 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA