PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Пятница 19.04.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní rezervace Sochová [ Природный заповедник ]

Základní údaje: PR Sochová leží na hřebenové partii v centru Hostýnských vrchů, zaujímá vrcholovou část, hřeben a prudký S a SZ orientovaný svah stejnojmenného kopce s výchozy pískovce a slepence soláňských vrstev, v nadmořské výšce 605-741 m, asi 3 km JJV od obce Rajnochovice, katastrální území Rajnochovice. Výměra: 16,4513 ha.

Motiv ochrany: Přirozený ekosystém horské květnaté jedlobučiny a svahového suťového lesa v submontánním stupni s původní karpatskou květenou, geologické útvary (vystupující magurský pískovec a slepenec).

Vyhlášení: Lokalita byla původně vyhlášena jako přírodní památka Skaliska Sochová. Byla zřízena vyhláškou Okresního úřadu v Kroměříži ze dne 29. 6. 1989. Původní výměra byla 2,00 ha. K přehlášení PP na přírodní rezervaci Sochová došlo Nařízením Okresního úřadu Kroměříž č.7/01 ze dne 3. 10. 2001 na současnou výměru 16,4513 ha.

Geologie, půdní poměry: PR Skaliska Sochová jsou povrchovým výstupem geologického podloží, kterým je magurský pískovec a slepence karpatského flyše. Největší skaliska jsou na vrcholu kopce, další skalní útvary se táhnou po celém hřebeni. Půdním typem je hnědá půda.

Botanika: Většinu plochy rezervace tvoří lesní porosty typu jedlobučiny, v části rezervace staré 150 let. V dřevinném patře dominuje buk lesní, lípa srdčitá, poměrně málo se vyskytuje jedle bělokorá, jilm drsný, javor mléč a jasan ztepilý. V bylinném patru najdeme řadu druhů kapradin (kapraď samec, kapraď osténkatá, papradka samičí, sleziník červený) a řadu druhů ostřic. V bylinném patře roste sněženka podsněžník, lýkovec jedovatý, prvosenka jarní, plavuň pučivá, zapalice žluťuchovitá, kyčelnice žláznatá. Zajímavý je nález drobného mechu Campilostelium saxicola, který je znám jen z několika málo lokalit v ČR.

Zoologie: Podrobný zoologický průzkum nebyl doposud prováděn. Z obojživelníku se zde vyskytuje mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) a skokan hnědý (Rana temporaria). Za zmínku stojí pozorování larev mravkolva běžného v píscích podél lesní cesty, procházející rezervací.

Lesnictví: Stáří porostu je 130-150 let (r. 2002). V PR se vyskytují společenstva asociace Dentario enneaphylli -Fagetum (plošně nejrozšířenější), Festuco altissimae-Fagetum (severní svahy), Mercuriali-Fraxinetum a Lunario-Aceretum (maloplošně v severním strmém balvanitém svahu). V nižších částech se vyskytuje asociace V typologické mapě odpovídají lokality lesnímu typu 5J5, tj. suťová javořina měsíčnicová na svazích a hřebenech. V PP Sochová se však Lunaria rediviva vyskytuje pouze s nízkou pokryvností.

Hospodářské využívání, management: Lokalita vzhledem ke svému skalnatému charakteru nedovoluje lesní hospodaření. Lesy jsou zařazeny do kategorie lesů ochranných. V roce 2000 bylo provedeno geometrické zaměření hranic. Pro území je zpracován plán péče pro období 2002-2011. Přírodní rezervací prochází nepříliš frekventovaná turistická stezka z Tesáku (2,5 km) do Rajnochovic.

Historie: Na nejvyšší vrcholovou skálu byly v minulosti vytesány schůdky a plošina, podobně jako na PP Kazalena nebo PP Komínky.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 11.08.2003 v 14:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA