PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Čtvrtek 28.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) [ Flora ]

Jeřáb oskeruše
(Sorbus domestica)

Mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae, který patří mezi jeřáby, rozšířený ve střední a jihovýchodní Evropě. Stromy rostou roztroušeně ve světlých lesích, byly však též vysazovány v zahradách a na mezích. Dozrálé plody jsou sladkokyselé, šťavnaté a výrazně aromatické. Po uležení, zhnědnou a jsou výborné pro konzumaci. Používají se také k výrobě kompotů a marmelád, sušené a mleté k posýpce pokrmů. Ze šťávy se vyrábí buď oskorušové víno, nebo se přidává do moštů a vín, kterým zachovává původní jasné barvy a aroma. Oblíbený je i čaj "Oskorušový sen"...Uleželé plody slouží k výrobě likérů nebo vysoce ceněné oskorušové pálenky. Léčivé účinky, zvláště poruchách trávení popisuje již Dioskorides (60. n.l.) a další, v současnosti je doporučován i pro diabetiky (Májovský).

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 28.02.2005 v 10:02 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA