PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Středa 03.06.2020
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Víno a jídlo

Víno a jídlo

Chuť vína vynikne, je-li dobře sladěna s chutí podávaného jídla. K tomu je zapotřebí dodržovat určité zásady tak, aby vznikla určitá harmonie jídla a vína.

Harmonie má být barevná - světlá jídla /rybí, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry/ se doprovázejí bílými víny v individuálním výběru podle úpravy jídla a naopak tmavá masa a tmavé omáčky víny červenými.

Harmonie má být v aromatických látkách - k intenzívně aromatickému jídlu nemůžeme dát zcela neutrální víno, které by se vedle takového jídla ztratilo. Ale nesmí se aróma jídla a vína svou výrazností příliš tříštit, obojí má plynout v souznění. Harmonie se má dosáhnout v chuti tak, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovaly.

Zásada stupňovaného prožitku volbou pořadí- ani pokrmy a vína k nim podávaná by neměly následovat po sobě jak nás napadne. Jídla se seřazují od lehkých předkrmů přes polévky k lehkým masům a pak následují těžší úpravy jídel, sýry a dezert.
Právě tak musí být seřazena i vína - bílá, růžová, červená podle barvy. Mladá, nezralá, s lahvovou zralostí, archivní - podle stáří.
Suchá, polosladká a sladká podle zbytkového cukru. Nižší jakosti, střední a nakonec význačné jakosti

Ještě jednou některé nejdůležitější zásady stručně a přehledně:

k bílým masům - bílá vína

k pokrmům chuťově výrazným, kořeněným a tučným - extraktivní bílá a červená vína

k tmavým masům - červená vína

k moučníkům - sladká, dezertní a šumivá vína

- víno nikdy nepijeme na lačný žaludek -

L. Semerád

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.02.2005 v 09:43 hodin
Copyright 1998-2020 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
    TURISTIKA