PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Pátek 29.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Třídění vín pro laiky [ Vinařství ]

Třídění vín prolaiky

Vína jsou tříděna podle dvou hlavních norem:
- podle zákona 115/95 Sb.
- podle O.I.V. (O.I.V. organizace se sídlem v Paříži, mezinárodní třídění vín. Třídění se používá například pro mezinárodní konkurzy vín ...)


Třídění vín podle zákona 115/95 Sb

Révové víno stolní smí být vyráběno pouze z hroznů, které dosáhly nejméně 11o NM nebo z révového vína z dovozu. Pokud je révové víno stolní označeno jako české nebo moravské, nesmí mít více než 15% vín jiné produkce. Nesmí být označeno názvem odrůdy a názvem oblasti.

Révové víno jakostní
smí být uváděno na trh jako:
- známkové révové víno jakostní
- odrůdové révové víno jakostní

Známkové révové víno jakostní smí být vyráběno jakostní úpravou z odrůdových révových vín jakostních a musí mít stálou jakost.
Odrůdové révové víno jakostní musí být vyráběno jen z odrůd registrovaných ve Státní odrůdové knize, které dosáhly nejméně 15 o NM nebo úpravou odrůdového révového vína z dovozu.
Při použití hroznů nebo révového vína z dovozu v podílu nad 50%, musí být uveden stát, odkud hrozny nebo víno bylo dovezeno. Příměs jiné odrůdy nesmí být vyšší než 15% . Tato vína musí být vyráběna technologickým postupem, schváleným ČZPI, musí se vést veškeré záznamy o výrobě.

Révové víno s přívlastkem smí být vyráběno pouze ve třech druzích a to jako kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů odrůd révy vinné domácí produkce podle podmínek, stanovených zvláštním předpisem. Révové víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 90% označené odrůdy a musí nést přesné označení vinařské oblasti a vinařské obce, v níž byly hrozny vypěstovány.
Druh kabinet je dovoleno vyrábět jen z hroznů, které dosáhly nejméně 19 o NM cukernatosti.
Druh pozdní sběr je dovoleno vyrábět jen z hroznů, které dosáhly nejméně 21 o NM cukernatosti.
Druh výběr z hroznů může být vyráběn jen z hroznů, které dosáhly nejméně 24 o NM cukernatosti.
Výrobce, který hodlá vyrábět révová vína s přívlastkem je povinen požádat důvěrníka ČZPI o ověření původu odrůdy, cukernatosti a hmotnosti hroznů.

Podle barvy jsou vína tříděna na:

červená vína
vyráběná z hroznů modrých odrůd, nakvášením nebo tepelným zpracováním nebo z barvířek mohou vzniknout i bez nakvášení.
růžová vína (rosé)
se vyrábí z červených hroznů, které mají nedostatek barviva, nebo z modrých hroznů bez nakvášení
klarety jsou téměř bílá vína, která vznikají z modrých odrůd rychlým a šetrným lisováním.
bílá vína vznikají z hroznů odrůd od zelené barvy po růžovou až červenou.


Podle obsahu cukru se révové víno třídí na :

víno přírodní suché
které obsahuje do 4 g.l-1 cukru nebo nejvýše 9 g.l-1 , pokud veškeré titrovatelné kyseliny nejsou o více než o 2 g.l-1 nižší než obsah cukru.
U vín šumivých nebo perlivých suchá vína mají do 15 g.l-1 cukru.

přírodní víno polosuché
má obsah cukru 4,l až 12 g.l-1 cukru nebo 4,1 až 18 g.l-1 cukru, pokud kyselost vyhovuje požadavku jako u suchých vín.
Šumivá a perlivá vína mají obsah cukru v rozmezí 15,1 až 40 g.l-1 .

přírodní víno polosladké má obsah cukrů do 45 g.l-1 .
Šumivá vína a perlivá vína mají obsah cukru v rozmezí 40,1 až 80 g.l-1 .
přírodní víno sladké má obsah cukru nejméně 45 g.l-1 , vína šumivá a perlivá více než 80g.l-1 .


Podle způsobu technologického zpracováníse víno třídí a označuje jako:

révové víno šumivé (sekt)
se připravuje z přírodního vína sekundárním kvašením pod uzávěrem v láhvích nebo v tancích a vykazují přetlak nejméně 0,3 MPa v hotovém výrobku

révové víno perlivé je uměle nasyceno oxidem uhličitým a vykazuje přetlak od 0,1 do 0,3 MPa v hotovém výrobku

révové víno dezertní obsahuje kromě révového vína další složky jako jsou jemný rafinovaný líh nebo vinný destilát, rafinovaný cukr nebo zahuštěný mošt

révové víno dezertní kořeněné (vermut)
je révové víno s přísadou líhu, koření nebo výluhů z koření a cukr
víno nízkoalkoholické je vyrobeno z révového vína , obsah alkoholu u něj nepřesahuje 6 %obj.

víno odalkoholizované
je vyrobeno z révového vína , u něhož byl vhodným způsobem snížen alkohol na 0,5 %obj.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:58 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA