PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZLÍNSKO - turistická oblast SLOVÁCKO - turistická oblast HANÁ - turistická oblast BESKYDY-VALAŠSKO - turistická oblast HLAVNÍ STRANA OKRES VSETÍN OKRES ZLÍN OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ OKRES KROMĚŘ͎ ČESKÁ REPUBLIKA
Pátek 29.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Zlínský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Zlínský kraj
Zlínská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Turistika a volný čas
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Zámek na Smolném vrchu [ Pověst ]

Vizovice jsou malým městečkem s bohatou historií a jako hlavní město "Valašského království" se vryly do paměti mnoha návštěvníků. Zdejší zámek s parkem patří k opravdovým skvostům. Jižně od Vizovic se táhne mohutný hřeben Vizovických vrchů s nejvyšší horou Klášťovem. Vydáte-li se k ní, narazíte na místa zahalená nejedním tajemstvím.

Jeden kopec mezi Klášťovem a Pozděchovem se jmenuje Smolný vrch. Stával na vršku zámek a za ním bylo jezírko. Tomu jezírku se říkalo Jezírko mrtvých, protože do něj házeli každého hříšníka, co neměl v hrobě pokoje a po nocích chodíval strašit. Prostě ho vykopali, odvezli na Smolný vrch a hodili do vody. Nejednoho hříšníka tak zbavili posmrtného trápení.

Jiná pověst o tomto tajemném místě vypráví o tovaryšovi, který se vracel ze světa. Byl utahaný, sotva se vlekl, když dorazil z Klobouk na Ploštinu. Připozdívalo se, touha po domově byla však veliká. Dlouho nebyl mládenec doma a tak se rozhodl, že nebude otálet a ještě ten večer přeběhne přes hřeben do rodných Vizovic. Vesničané ho zrazovali: "Nikam nechoď, je to divné místo tam nahoře. V noci tam nikdo nepřežije a ještě se odsud živáček nevrátil. Zůstaň tady přes noc."

Mládenec však byl veliký nebojsa a jenom se všem smál: "Kus světa jsem prošel a žádné strašidlo nepotkal. Domů to mám kousek a nebudu věřit babským povídačkám. Půjdu ještě dnes."

Vyrazil, ale na kopci mu došel dech, nohy bolely, a tak si sedl, že si odpočine. Probudil se zimou a ve veliké tmě. Bouřka byla, blesky šlehaly a stromy se povážlivě nakláněly. Mládencovi se sevřelo hrdlo a utíkal seč mohl za světýlkem, které viděl v dáli. Když došel k němu, viděl, že je to Smolný zámek. Vešel dovnitř a našel starou kuchařku, jak cosi v kuchyni smaží. Celý vystrašený ji prosil, ať ho nechá přes noc na zámku, že neví kudy dál. Kuchařka se zdráhala, ale nakonec ji uprosil. Schovala ho v temném koutě a přikázala mu ani nedutat. Kolem půlnoci se na hostinu začali scházet divné černé bytosti. Jedly, pily a hovořily cizí řečí mezi sebou. Nikdo si mládence nevšiml a ten pomalu usnul.

Ráno ho kuchařka vzbudila a vypravila na cestu. Pochválila ho, že se neprozradil a odměnila jej za to výslužkou z hostiny. Tovaryš ve zdraví došel domů a když s maměnkou rozbalili uzlíček nevěřili vlastním očím. Hromada pečených hadů a štírů v něm byla zabalená. Věru, byly to podivné bytosti co hodovaly na Smolném zámku...

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vizovice.eu

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 12:20 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA